fredag, augusti 25, 2006

Vänern under vatten

Ibland resonerar människan så dumt. Det är klart att vetenskapen är det vi behöver luta oss mot. Man kan ju köpa allt som folk tror sig veta och försöka styra ett helt land eller en värld efter det. Men ibland kan inte vetenskapen ge ett tillfredsställande svar och då måste det sunda förnuftet få råda.

Jag hörde om folk med whiplash-skador som inte får sin resa betald till USA där det finns möjlighet att opereras. Men det var om de bor i Värmland. Bor de i Blekinge så får de resan betald. Detta beror i sin tur på att vetenskapen inte bevisat att operationen är effektiv. I Blekinge har man valt att låta dem som vill åka trots detta. Det finns de som känner sig bättre och som till och med vill börja jobba igen efter att de varit där. Men i Värmland hänvisar man till socialstyrelsens bedömning att det inte är vetenskapligt bevisat att operationen är verksam.

När det gäller miljöproblemen har det funnits forskning som varnat för allt från global uppvärmning till att soporna läcker gifter och ändå har ingen gjort något åt saken. Inte förrän nu, i sista stund får miljöfrågorna gehör och tas på allvar.

Global uppvärmning var och är ett hot mot oljeindustrin som bara är toppen på det hotade isberget. Alltså ordnar industrin forskare som får betalt för att säga emot andra forskare om att detta är ett hot. När så myndigheter och andra ska fatta beslut med vetenskapen som grund så blir det naturligtvis till industrins fördel. Så har det gått till ända tills det avslöjades att amerikanska oljebolag betalat forskare för att göra så här. Nu har hela världen förstått att inte ekonomisk kortsiktighet kan få styra och nu först har myndigheter världen över börjat arbeta för att försöka skydda oss mot växthuseffekten. Men hur kommer det att bli?

Nu finns det forskning som tyder på att stora delar av lågland kring Vänern kommer att försvinna under vatten i takt med uppvärmningen av atmosfären. Många kommuner kommer att få stora problem med översvämningar. Stora landområden under vatten eller sänka vattennivån i Vänern och kanske orsaka ras i Göta Älv. Det är vad kommunerna har att fatta beslut om. Kanske måste det byggas en kanal till ut från Vänern så att delar av Karlstad och Lidköping kan räddas.

I Arktis räknar engelska forskare med att skogen kommer att breda ut sig när isen smälter medan stora delar av det vi kallar regnskog idag kommer att försvinna. Hur kommer detta att påverka livet på planeten?

Vi är fem gånger så många människor på planeten än vi var för bara ett hundratal år sedan. Alla tär vi på planetens resurser, alla omvandlar vi materia på jordytan och alla andas vi ut koldioxid och alla släpper vi ut metangas. Det här senaste finns det ingen forskning som stöder. Det är en egen tanke. Koldioxid och metan är växthusgaser. Om vi nu är fem gånger så många som vi var innan industrirevolutionen så borde väl detta faktum påverka även det.

Hur som helst så är människan egoist. Att tänka enbart på sin egen livstid och inte bry sig om vad som händer nästa generation och den där på är typiskt. Men vi har alla ett ansvar som jag ser det. Ett ansvar att göra det lilla var och en av oss kan göra. Vi måste motverka de krafter som vill agera kortsiktigt så att vi inte låter dem förstöra för våra barn och barnbarn. Vi måste sortera våra sopor, försöka handla miljömärkt och leva energisnålt och mycket mer. Om alla individer gör det kommer det att få genomslagskraft!

Inga kommentarer: